vrijdag 11 juni 2010

ons dagelijks brood

in verband met mijn onlangs vastgestelde levensgevaarlijke notenallergie ga ik zelf mijn broodbakken. dit kakelde ik vrolijk rond en zo gebeurde het dat ik een broodbakmachine in handen kreeg.
de eerste poging was een beetje onbeholpen. ik had bij de natuurwinkel een (h)eerlijke broodmix gehaald, rozijnen en sesampasta voor op het brood (want dat mag ik wel). eenmaal thuis water en meel in de machine en start!

ik had natuurlijk wel gelezen dat er een signaal zou klinken als het juiste moment was aangebroken voor het toevoegen van de rozijnen. maar ja, ik weet nu eenmaal alles beter. dus ik hoorde het kneedmechanisme geen geluid meer maken, gooide het deksel open en kieperde enthousiast de rozijnen in de brij. de machine ging vervolgens opgewekt verder met kneden, waarna het deeg ging rijzen. tot zover ging het echt prachtig. het deeg rees tot ongekende hoogtes en ik stond er opgetogen bij, toen ineens het kneed-ding een geluid maakte en daar zakte mijn hele mooie deeg als een pudding in elkaar.
en die pudding is vervolgens dus gebakken. het was een heel compacte pudding. smakelijk, maar heel compact.

mijn vader -die bakker is, ik had echt beter moeten weten- wist wel wat er mis is gegaan.
"jij moest je er weer mee bemoeien. de volgende keer moet je die machine gewoon mooi zijn gang laten gaan, je hebt hem nu helemaal in de war gebracht."

dus nu zit ik hier te tikken terwijl ik me probeer te beheersen. In de keuken gaat de broodbakmachine gewoon mooi zijn gang. en ik mag hem niet in de war brengen. want ik hou toch meer van luchtige pudding.

4 opmerkingen:

 1. hahhaha ik zou het ook doen! mega eigenwijs en lekker je eigen weg kiezen om er vervolgens achter te komen dat dit toch niet zo handig was! Nou ja, wel je EIGEN lesje geleerd toch! (gniffel nog na.. en is geen uitlachen hoor! toelachen is dat! en feest der herkenning ook!)
  Hoop dat je nieuwe brood lekker is!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha dat zou mij nou ook kunnen gebeuren!!!
  Gelukkig heeft mijn broodbakmachine een bakje waar ik de "extraatjes" in kan doen en die gaat dan op het juiste moment vanzelf open :)
  Is dit brood wel gelukt?
  Groetjes Michaja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hiiii, grappig! tjaaaa, mijn lief is ook bakker en ik durf soms amper wat te bakken, dat snap je! nou hoeft dat natuurlijk ook niet, want hij doet het VEUL beter (en sneller) dan ik, maar ja, 't blijft leuk, dingen laten mislukken ;o)want natuurlijk blijf ik het op MIJN manier doen. Uch.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hihi ongeduld ... dat herken ik wel;) ik maakte alleen het deeg in de machine en bakte het dan af in mn oven. Als bakkersdochter komt dat vast helemaal goed met dat brood :)

  BeantwoordenVerwijderen